ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

Η θάλασσα, ένα στοιχείο απόλυτα συνυφασμένο με την ελληνική ιστορία και με τον ελληνικό πολιτισμό, από της συστάσεως της φέρνει κοντά διαφορετικούς λαούς και πολιτισμούς, ενώνοντας και εμπνέοντας τους ανθρώπους. Η συναισθηματική ταύτιση του Έλληνα με τη θάλασσα αποτυπώνεται με τρόπο συγκινητικό στα έργα του Γρυπιώτη, τα οποία είναι έκφραση ουσιαστικής γνώσης των ιστορικών πηγών, αλλά και μιας βαθιάς αγάπης του δημιουργού για τα ξύλινα σκαριά και τον πολιτισμό που εκφράζουν.

«Ο πλούτος, η ομορφιά και η καλαίσθητη ανάπλαση της ναυπηγικής τέχνης των Ελλήνων, από τον Ευάγγελο Γρυπιώτη, είναι ένα μοναδικό έργο.

Κάρολος Παπούλιας Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας»

 «Τα πλοία του Γρυπιώτη προσφέρουν στον επισκέπτη ένα ταξίδι στον πολιτισμό μας αφού στην ιστορία της ναυσιπλοΐας μας εμπεριέχεται η ίδια η ιστορία του ελληνισμού. Τα εκθέματα πέρα από την αισθητική πανδαισία που προσφέρουν, αποτελούν σημαντική αφόρμηση για μαθήματα όχι μόνο ναυπηγικής αλλά και ιστορίας, εθνολογίας, μυθολογίας, οικονομίας, ακόμα και δημοκρατίας.

 

Καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης»

«Το πάγιο πρόσταγμα του φιλοτελισμού να προωθεί τον πολιτισμό και τις αξίες του οδήγησε στην έκδοση της σειράς «Ελληνική Ναυτιλία»... Η προσπάθεια αυτή βρήκε αντίκρισμα στο αυστηρά τεκμηριωμένο έργο του Ευάγγελου Γρυπιώτη. Η τέχνη που με πίστη και συνέπεια υπηρετεί γέννησε τον καλλιτέχνη και εκείνος πλέον από τη θέση αυτή υποστηρίζει με το έργο του την ιστορία.

Ελληνικά Ταχυδρομεία»

 

«Η έκθεση του Ευάγγελου Γρυπιώτη αποτέλεσε πολιτιστικό σταθμό για τα δεδομένα της Αυστραλίας. Προσέδωσε επιπρόσθετο κύρος στην ποιότητα των εκθέσεων του Ελληνικού Μουσείου, δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, ανθρώπους των γραμμάτων και της τέχνης να εκτιμήσουν την τεράστια συμβολή των Ελλήνων στη διαχρονική εξέλιξη της ναυσιπλοΐας.

Hellenic Museum»

 

«Τα έργα του Ευάγγελου Γρυπιώτη αποτελούν ένα αξιόλογο συμπλήρωμα του κοινωνικού συνόλου και ανυψώνουν το πολιτιστικό επίπεδο της χώρας μας.

Τ.Κ. Λουγγής Δ.Φ.

Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών»

«Τα έργα του Βαγγέλη Γρυπιώτη γεννούν ξανά την παραμυθία στην ψυχή των θεατών. Δίνουν κίνητρα για μελέτη. Ανασύρουν σιγά σιγά το παρελθόν και την ίδια τη συλλογική μας ταυτότητα, αφού το ελληνικό στοιχείο διέπρεψε ανέκαθεν στη θάλασσα, το εμπόριο και τη ναυσιπλοΐα. Η παιδαγωγική σημασία τους είναι τεράστια, καθώς καμία λεκτική περιγραφή και δισδιάστατη εικόνα δεν μπορεί να αποτυπώσει καλύτερα στο μυαλό και την ψυχή των παιδιών, την εικόνα μιας εποχής.

Έφη Παπαευθυμίου Αρχαιολόγος-Ιστορικός Τέχνης»

 

«Μέσα από τη μικροναυπηγική τέχνη του Ευάγγελου Γρυπιώτη επιτελείται για τη χώρα μας και το ναυτικό πολιτισμό μας ένα σπουδαίο έργο. Οι δημιουργίες του αποτελούν αληθινά έργα τέχνης.

Γιάννης Σμαραγδής Σκηνοθέτης»